Szülő- és gyereknevelés

Nem csak kedvelt szuperfood a zabkása, gyerekeknek villámgyors és laktató reggeli készíthető belőle!

Végy egy kevés zabpelyhet, keverd össze vízzel vagy tejjel, rotyogtasd pár percig, és máris kész az egészséges, ezerféleképpen variálható zabkása, amit gyerekek is bátran fogyaszthatnak reggeliként vagy desszertként. A zab a hozzátáplálás elejétől, körülbelül 6 hónapos kortól bevezethető.

 

A zabkása az az ételünk, ami valószínűleg már a kőkorszakban is szerepelt az étlapon. A mai napig sokféle, édes és sós változatban fogyasztjuk, szerte a világon számos változata ismert, ezek közül is egyik legkedveltebb a skót zabkása, amely vízzel és/vagy tejjel készül – a mi ízlésünktől valamelyeset eltérően: sósan. Gyerekeknek (életkoruknak megfelelően) akác- vagy hársmézzel, juharsziruppal édesítve, illatos vaníliával vagy fahéjjal fűszerezve, illetve nagyon apróra vágott friss vagy aszalt gyümölcs szemekkel, banánkarikákkal érdemes reggelire kínálni.

A zabkása fehérjét, B1-vitamint és vasat tartalmaz. Lassan felszívódó szénhidrátjai jóllakottság érzetét és tartós energiát biztosítanak egész napra, rostjai pedig segítik az emésztést.

Milyen előnyei vannak a zabkásának?

  • A zabkása valójában egy megunhatatlan, sokoldalú étel. A neten számtalan zabkása receptötletet találunk, amit ételtoleranciánk, ízlésünk és a konyhában fellelhető alapanyagok szerint még tovább variálhatunk. Készítsük el az alapreceptet és szórjuk meg: gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal, keverjünk bele egy kis joghurtot, váltogassuk a fűszereket, reszeljünk rá egy kevés csokoládéforgácsot, hintsük meg kakaóval, kínáljuk mézzel, juharsziruppal, finom ízletes házi lekvárral. Felnőttek a sós variációkat is kipróbálhatják, például az avokádó vagy fetasajt ízvilága is jól passzol ehhez a semleges ételhez.
  • A zabkása magas rosttartalmának és összetett szénhidráttartalmának köszönhetően órákig jóllakottá tesz, és megelőzi az éhségérzetet, ami főképp az iskolás gyerekek esetében nagyon fontos, akik a hosszú tanórák, rövid szünetek miatt már másképpen étkeznek.
  • A zabpelyhet viszonylag olcsó a többi egészséges reggelihez képest.

Miért egészséges a zabkása?

A rostokban gazdag zabpehely jótékonyan hat az emésztésre, éppen a magas rosttartalma miatt még a bélrendszeri daganatok ellen is védelmet nyújthat. Különösen figyelemre méltó a béta-glükán tartalma, amely pozitív hatással van a koleszterinszintre. A béta-glükánok különböző baktériumok, gombák, élesztőgombák és jellemzően gabonák sejtfalában megtalálható rostok. A legismertebb tulajdonságuk az immunrendszer támogatása, az immunsejtek aktiválásától egészen az autoimmun terápiák kiegészítéséig.

A szénhidrátokat általában véve kerülni szoktuk, vagy legalábbis kerülni szeretnénk, amit az egyszerű és finomított szénhidrátok esetében jól is teszünk. Ezzel szemben a zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek kimondottan egészségesek. Ezek hatására a vércukorszint csak lassan emelkedik, tartós energiát ad, és biztosítja, hogy órákon keresztül hatékonyak maradjunk – ehhez jön ráadásként a növényi eredetű fehérje, ami a rostokkal, összetett szénhidráttal együtt a jóllakottság érzetét kelti.

A zabkása ezentúl számos fontos tápanyaggal lát el bennünket, többek között: B-vitaminokkal, magnéziummal, mangánnal, foszforral, vassal, cinkkel, szilíciummal, biotinnal és folsavval. Antioxidánsai és fitokemikáliái viszont segítik az immunrendszer működését.

Zabkása recept

Zabkása készítése

Forraljuk fel a zabot háromszoros mennyiségű vízzel, tejjel vagy növényi tejjel és egy csipet sóval. Pár percig lassú láng felett rotyogtassuk, amíg a pehely krémes állagú nem lesz, majd ízlés szerint ízesítsük, édesítsük. Egyes házi asszonyok szeretik a zabot beáztatni éjszakára, de ez el is maradhat.

Zabkása mirelit erdei gyümölcsökkel, mandulavajjal

1. 50 g zabkása 2 deci forró vízzel felöntünk, felrottyantunk.
2. 2 kanál mandulavajjal (ételtolerancia szerint) összekeverünk
3. Fagyasztott erdei gyümölcsöket keverünk bele, lével együtt.

Fotók a cikkben: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás