Szülő- és gyereknevelés

Te milyen gyarkan adsz virslit a gyereknek? És tudod miből van?

A magyarok rendszeresen esznek virslit, mégsem tudják miből van - egy hazai kutatás szerint.

A magyar lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül - ez derült ki a PICK Szeged Zrt. MTI-nek küldött reprezentatív kutatásából.

A 60 év felettiek a legtudatosabb vásárlók

A felmérés szerint a megkérdezettek 77 százaléka nem nézi meg a termékösszetevőket, miközben 49 százalék megbízható márkát választ, 39 százalék pedig kifejezetten a magas minőségű alapanyagból készült virsliket keresi. A kutatásból az is kiderült, hogy a 60 év felettiek a leginkább tudatosak, ha virslivásárlásról van szó - több mint 40 százalékuk olyan megbízható, megszokott márkát vesz le a polcokról, melynek ismeri az összetevőit.

A virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie

A vásárlók fele tisztában van azzal, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie, ugyanakkor az a határérték felett is széles spektrumon mozgó hústartalom miatt a megkérdezettek 29 százaléka nem tudja, hogy emiatt melyik termékben bízzon. Pedig fontos tudni, hogy nem minden virsli jellegű húskészítmény felel meg az élelmiszerkönyvi minőségi előírásoknak, így nem is minden számít virslinek.

EZT OLVASTAD MÁR: A gyerekek imádják, állandóan ezt eszik, csak sajnos gyulladást okoz az agyban!

Nézzük a termék címkéjét

Az előírás szerint a hústartalom mellett a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet, a készítmény átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 millimétert - ismertette a közleményben Haluska Adrienn operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgató a PICK képviseletében Az előírás még számos minőségi és érzékszervi követelményt határoz meg, így fontos megnézni a termék címkéjét és megnevezését, és mindezek alapján mérlegelve választani virslit.

A magyarok 35 százaléka 1-2 hetente fogyaszt virslit

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság 60 százaléka átlagosan havonta, 35 százalék pedig hetente-kéthetente fogyaszt virslit. "A válaszadók 8 százaléka kinézet alapján választ, 14 százalék pedig arra törekszik, hogy minél pénztárcabarátabb legyen a vásárlás, így nem érdeklik az összetevők". "Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a termékek magasabb ára általában a magasabb minőséget tükrözi" - írták.

Virsli, kolbász, halrudacska

Egy korábbi felmérés szerint csak minden ötödik gyerek fogyaszt mindennap zöldséget, helyette inkább olyan ételeket választanak, mint a virsli, a kolbász és a halrudacska. A zöldségek közül csak a csemegekukoricát, a borsót, a paradicsomot és a sárgarépát fogadják el leginkább, a többi általában feketelistán van.

Forrás: MTI
Fotó: Getty Images   

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás