A glutén rákot okozhat? Dietetikus válasza!
Kutatás
A glutén és a vastagbél daganat közötti kapcsolatra mutat rá Facebook bejegyzésében Polgár Annamária dietetikus. A szakember, akinek fő kutatási területe az IBS és gyulladásos bélbetegségek étrendi vonatkozásai, rámutat: ez az első alkalom, hogy tudományos kutatás összefüggésbe hozza a gluténfogyasztást a proximális vastagbél daganat magasabb kockázatával.
Polgár Annamária rövid összegzését olvashatjátok.
Nagyon figyelemreméltó kutatási anyagra bukkantam a glutén, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hántolt, “fehér” típusú gabonák és daganatkockázat kapcsolata között.
Hogyan befolyásolja a teljes kiőrlésű gabona és a glutén a vastagbéldaganat kockázatát?
Caroline Um, PhD, MPH, RD, és ACS kollégái nemrégiben publikáltak eredményeket arról, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék és a glutén fogyasztása hogyan befolyásolhatja a CRC (kolorektális daganat) kockázatát. A vastag-, és végbél daganatait nevezik összefoglaló néven kolorektális daganatoknak. Ezen fajta daganatok 75-80%-a az utolsó, 60 centiméteres szakaszon alakul ki, 20-25%-a pedig a vastagbél többi szakaszán.
A Cancer Prevention Study (CPS) – II Nutrition Cohort Study (Rákmegelőzési tanulmány – II. táplálkozási kohorszvizsgálat) segítségével 50 118 férfi és 62 031 nő esetében vizsgálták mind a gluténbevitelt, mind a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását. Íme egy áttekintés arról, hogy mit tudtak meg:
- A több teljes kiőrlésű gabona fogyasztása a férfiaknál a CRC (kolorektális daganat) kockázatának csökkenésével járt együtt, a nőknél azonban nem.
- A több glutén fogyasztása mindkét nemnél növelheti a vastagbél első és középső részén kialakuló daganat (az úgynevezett proximális vastagbél daganat) kockázatát.
- A finomított gabonafélék, mint a fehér kenyér, tészta és fehér rizs fogyasztása nem növelte a CRC egyik típusának kockázatát sem.
Miért fontos ez a kutatási eredmény?
Ez az első alkalom, hogy bármilyen kutatás összefüggésbe hozta a gluténfogyasztást a proximális vastagbél daganat magasabb kockázatával.
Szerző: Polgár Annamária dietetikus, +36 30 289 2430, http:www.annamariapolgardiet.com
Források:
The Link Between Gluten and Colorectal Cancer
https://bhc.hu/betegsegek/vastagbelrak