Villámgyors kovászos uborkaleves kaporral – recept
A kovászos uborka fanyar, sós íze szorosan összefonódott a nyár ízével, mert nem telhet el nyár úgy, hogy nem eszünk ehhez, ahhoz, mindenhez finom, friss, ropogós koviubit. Izgalmas receptet hoztunk a nyár nagy slágerével, ami grillételek, sült húsok előtt tökéletesen előkészíti az étvágyat.
A fermentáció az egyik legősibb élelmiszer-tartósítási technika, amit vélhetően már 9000 éve ismer az emberiség. Hűtőszekrény és fagyasztó hiányában az élelmiszerek tartósítására és ezzel az élelemben szegény időszakokra való felkészülésre használták ezt a technológiát. Emellett, és nem utolsó sorban az élelmiszerek ízének fokozására is alkalmazzák a mai napig.
Az itthon fellelhető fermentált zöldségek közül a savanyú káposzta, a csalamádé és az kovászos uborka nagyon népszerű. És bár ez utóbbi savanyúság minden háztartásban készül a nyári melegben, a kovászos uborka levesváltozata talán kevésbé annyira ismert. Ehhez hoztunk egy pikkpakk elkészíthető receptet.
Villámgyors kovászos uborkaleves – recept
Hozzávalók (2 főre):
2 közepes db kovászos uborka
1 dl kovászosuborka-lé
2 dl víz (vagy zöldségalaplé)
1 dl főzőtejszín, vagy görög joghurt
só, bors, kapor ízlés szerint
Elkészítés:
1. A hozzávalókat robotgépbe tesszük és krémesre turmixoljuk.
2. Ezután a hűtőben pihentetjük egy órát. Amennyiben hideg összetevőkkel dolgozunk, ez a lépés elhagyható.
3. Tálaláskor a levest kovászosuborka-szeletekkel és kaporral díszítjük.
Receptötlet: Moharos Melinda
Fotók a cikkben: 123rf.com
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. 30 év 30+ recept e-book; 2022.
Van hasonló recepted? Küldd be nekünk fotóval a szerkeszto@koloknet.hu-ra, hogy megoszthassuk azt olvasóinkkal.