Ünnepi recept
Szuperkönnyen elkészíthető zamatos lilahagyma chutney - hideg libasültek mellé vagy piritósra kencének
A Márton-napi menüt egy egyszerű, de nagyszerű ízletes, intenzív fűszerezésű szósszal tudod feldobni, amit akár napokkal korábban is összeállíthatsz, és mivel a fűszeres mártogatós különlegesség házilag, sajátkezűleg készül, a vendégeid garantáltan imádni fogják! Ezt a lilahagyma chutney receptet azoknak is ajánljuk, akik nem éppen konyhatündérnek születtek.
Kezdjük azzal, hogy mi is az a chutney, ejtsd csatni, merthogy amennyire extravagáns a hangzása, annyira egyszerű finomságról van szó. A chutney tulajdonképpen zöldésglekvárt jelent, ami, valljuk be, elsőre talán bizarrul hangzik, az íze viszont annál extrább.
Igazán sokféle chutney-t ismer a nemzetözi konyha, annál is inkább, mert a chutney változatainak csak a fantázia szab határt: lehet édes vagy savanyú, akár csípős is. A markánsan fűszeres szószféleség alapja általában a cukor, a hagyma és az ecet, ezentúl pedig már ízlés szerint sózhatod, fűszerezheted a saját alkotásodat.
Akárhogyan készíted el, nem tudsz hibázni, mert mindenhogyan finom - hidegen és melegen egyaránt kínálhatod a Mártron-napjára egybegyűlt asztaltársaságnak.
Lilahagyma chutney, azaz lilahagymalekvár receptje - elkészítése 30 perc
Hozzávalók:
- 5 kissebb lilahagyma
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, borskeverék, borsikafű és/vagy kakukkfű
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 teáskanál balzsamecet
- 3-4 deci vörösbor (gyerekeknél kerülendő)
Elkészítése:
1. A lilahagymát megtisztitjuk, és tetszés szerinti vékony szeletekre vágjuk.
2. A mézet és barna cukrot egy leégés mentes serpenyőben felolvasztjuk, és éppenhogy megkaramellizáljuk. (Vigyázz: ne égjen oda).
3. Jó minőségű olivaolajat öntünk hozzá.
4. Belekeverjük a felszeletelt hagymát, sózzuk, fűszerezzük és a főzőlap intenzitásától függően, fedő alatt, 30-40 perc alatt készre pároljuk.
5. A végén meglocsoljuk kevés balzsamecettel és szintén kevés vörösborral, végül beállítjuk a fűszerezését.
6. Fedő alatt tovább pároljuk, amíg a hagyma puha nem lesz, de még szaftos marad a szósz.
Mindenhogyan finom. Jó étvágyat!
Fotóka cikkben: Getty Images