Narancsos fánk sütőtökkel (recept) – Isteni fincsi fánk gyerekeknek
A farsangi időszak nagy slágerét hoztuk el nektek. Íme, a farsangi fánk, amelynek egészséges verziója a pihepuha, ízletes narancsos fánk!
Nyitókép: Getty Images
Hozzávalók 20-30 darabhoz
- 30 dkg sült sütőtökpüré
- 40-45 dkg liszt (fele-fele finom és teljes kiőrlésű)
- fél dl langyos víz
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- fél narancs reszelt héja
- egy csipetnyi só
Fotó: Freepik
Elkészítés
1. Langyos vízbe egy kevés cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
2. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sütőtökpürét, a narancs reszelt héját és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat is és az egészet összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha ragacsosa masszánk (a sütőtök nedvességtartalma miatt), akkor adhatunk még hozzá lisztet. Az a jó, ha a tészta elválik az edény falától és nem ragacsos.
3. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. Lisztezett gyúródeszkán, 1-2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és lisztbe mártott pohárral vagy nagyobb pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük.
5. Ezután forró olajban közepes lángon kisütjük.
A receptet az MDOSZ dietetikusainak köszönjük!