Mézes puszi (recept) - Készítsd el a gyerekkel közösen!
Finom, illatos és omlós mézes "puszi", azaz mézes puszedli receptet hoztunk, amit már ügyesebb gyerekekkel közösen is elkészíthetünk!
A gyerekek hihetetlenül élvezik a közös sürgés-forgást a konyhában, engedjük meg nekik bátran, hogy próbálkozzanak, ügyesedjenek, éljék meg az ünnepi készülődés örömteli hangulatát.
Mézes puszi - süteményrecept
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. kakaó
- Őrölt fahéj ízlés szerint
- Őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- Őrölt kardamom ízlés szerint
- Őrölt gyömbér ízlés szerint
- Citrom (bio) reszelt héja
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 15 dkg jó minőségű méz
- 8 dkg vaj vagy margarin
- mandulaszemek a tetejére
A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- pár csepp citromlé (hogy fényesebb legyen a máz)
Elkészítés:
1. A tészta alapanyagait nagyon alaposan összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, nehezen kezelhető, sűrű masszát kapunk.
2. Sütőpapírral kibélelt tepsire körülbelül dió méretű gombócokat helyezünk el picit távolabb egymástól, éppen annyira, hogy legyen helyük "elterülni".
3. Előmelegített, 180-200° C-os sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy a sütőből kivéve ezek a puszik forrón "törnek", óvatosan bánjunk velük.
Tipp:
Ne szárítsuk ki a puszikat.
Ha a süti repedezni kezd, akkor azonnal vegyük ki a sütőből.
4. Hagyjuk kihűlni, ezután jöhet rá a csillogóan fehér díszítés. Máz elkészítése: Fehérjét verjük nagyon kemény habbá - apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, hogy jó sűrű masszát kapjunk - végezetül tehetünk bele pár csepp citromlevet, de ez el is hagyható.
5. Kilyukasztunk egy tiszta zacskót, beletöltjük a mázat, és óvatosan dekorálni kezdjük a puszikat. Egy estét hagyjuk rászáradni a porcukros fehérjehabot.
Jó étvágyat!