Szülő- és gyereknevelés

Eperfagylalt, almás sorbet, citromos granita házilag – Ilyen könnyen készíthetsz hűsítő nyári jégdesszertet a családnak!

Gasztro

A nyári hőségben jól esnek a hűsítő fagyik, jégrémek, amiért nem kell feltétlenül a közeli cukrászdáig, fagyizóig elsétálnunk, otthon is könnyen elkészíthetjük a finom, egészséges nyalánkságokat. Ehhez hoztunk három szuper könnyű receptet.

A fagylaltot és a jégrémet nem kell különösebben túlmagyarázni, mert ezeket a nyári desszerteket mindenki jól ismeri, a sorbet, illetve a granita már kevésbé ismertek, illetve népszerűek, pedig élvezeti értékük hasonló.

A sorbet elsősorban gyümölcspüréből, cukorból, esetleg vízből és szörpből készül. Hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Léteznek zöldségből készített változatai is. A termék gyümölcs- vagy zöldségtartalma legalább 25%, a krémfagylalthoz hasonlóan viszonylag magas fordulatszámon keverik levegőssé. Míg a sorbetet keveréssel egyenletes és könnyű állagúvá alakítják, addig a granita inkább darabos textúrájú.

A granita bár látványát tekintve a jégkására emlékeztet a leginkább, de mégsem az. Nevét állagáról, azaz szemcsésségéről kapta. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéból készül, a likőrrel ízesített változatai is nagyon finomak.

Az alábbiakban három könnyen elkészíthető nyári hűsítő finomságot hoztunk, amit tetszés szerint tovább alakíthatunk, bármilyen más friss vagy mirelit gyümölccsel helyettesíthetünk. Ha gyerekek számára készítjük a lenti jégdesszerteket, akkor arra ügyeljünk, hogy a legjobb minőségű, friss, primőr alapanyagokból dolgozzunk, házi szörpből, bio gyümölcsökből készítsük a fagyikat, cukor helyett használhatunk csupa egészség mézet.

Eperfagylalt házilag – recept

Hozzávalók 1 l fagylalt elkészítéséhez:

  • 650 g eper
  • 250 ml tejszín
  • 1 db citrom leve
  • 100 g porcukor

Elkészítés:

Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Az epret megmossuk, felapírtjuk és pürésítjük turmixgépben. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet és a porcukrot, az egészet simára turmixoljuk. Kivesszük a fagyasztóban hűtött edényt és belerakjuk a masszát, amit robotgéppel lassú fokozaton 15-20 percig keverünk fagylalttá. Ezt követően a kész fagylaltot áttesszük egy olyan edénybe, ami zárható és amiben később is szeretnénk tárolni a maradék fagylaltot. Ebben az edényben legalább még 4 órán át fagyasztjuk az elkészített desszertet.

Almás sorbet házilag – recept

Hozzávalók 1 l sorbet elkészítéséhez:

  • 1 kg alma
  • 160 g porcukor
  • 1 db citrom leve
  • 200 ml víz
  • Fél teáskanál vaníliapor

Elkészítés:

Előző nap az alma felét meghámozzuk, felkockázzuk, a másik felét kipréseljük almalének. A felkockázott almát és a préselt almalevet a cukorral, a citromlével, a vaníliaporral és a vízzel 20 percig főzzük. Ezt követően simára turmixoljuk. Miután kihűlt, egy éjszakát hűtőben tároljuk. Egy fagyasztársa alkalmas edényt minimum 4 órára üresen berakunk a fagyasztóba. Másnap a fagyasztóban hűtött edényben rakjuk a masszát és keverőgéppel lassú fokozaton 15 percig keverjük, amíg lágy sorbet nem lesz belőle. Ezt követően a sorbetet átrakjuk egy olyan edénybe, ami zárható, és amiben később is szeretnénk tárolni a maradékot. Ebben az edényben fagyasszuk 4 órán át, vagy amíg megszilárdul.

Citromos granita házilag – recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 ml víz
  • 200 g porcukor
  • 200 ml bio citromlé
  • 2 db bio citromhéja

Elkészítés:

Előző nap keverjük össze a vizet és a cukrot. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Levéve a tűzről adjuk hozzá citromlevet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt öntsük jégkockatartókba, és fagyasszuk le éjszakára. Másnap vegyük ki a jégkockákat és jégvágó turmixszal aprítsuk fel. Pohárban tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.

PRÓBÁLD KI EZT A RECEPTET IS: Hűsítő dinnyés granita a kánikulai forróságra! Isteni nyári ital csak 3 összetevőből!

Receptekért köszönet: a MDOSZ dietetikusainak

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás