Óvoda

Ilyen lenne egy valóban egészséges étrend óvodás, kisiskolás gyerekek esetén! Nyári mintaétrendet mutatunk!

Gyümölcs- és zöldségnyárs, nyári főzelék, grill húsok, házi készítésű fagylalt. A változatos és vitamindús étrend mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek a vakáció alatt is energikusak és egészségesek legyenek. Édességet inkább tízóraira vagy uzsonnára fogyasszanak, a legfontosabb pedig a mértékletesség – mondja Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki mintaétrendet is ajánl.

A nyári szünetben a gyerekek sokszor csak megszokásból nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradhatnak, pedig a rendszeres reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora nyáron is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is. „A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.

Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre

Reggeli

  •     Zab/köleskása friss gyümölccsel.
  •     Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
  •     Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.

Tízórai

  •     Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
  •     Gyümölcs natúr joghurttal.
  •     Friss gyümölcsturmix.
  •     Fagylalt – akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.

Ebéd

  •     Grill/sült hús salátával, párolt zöldséggel tortilla lapba tekerve, rizzsel, burgonyával.
  •     Nyári főzelékek friss zöldségből (zöldbab, brokkoli, zöldborsó).
  •     Rakott vagy töltött zöldségek (paprika, cukkini, tök).
  •     Zöldségnyárs: paprika, paradicsom, retek, újhagyma, uborka.
  •     Nyári hideg vagy meleg zöldség/gyümölcsleves

Uzsonna

  •     Házilag készített zöldségchips (cékla, édesburgonya).
  •     Zabkeksz gyümölccsel.
  •     Olajos magvak friss gyümölccsel.

Vacsora

    Hideg ételek: sonka, sajt, zöldségek, teljes kiőrlésű pékárú.
    Saláta natúr hússal.
    Pizza (vékony tésztával vagy karfiol alappal).

A gyermekek megfelelő étrend összeállításában, korcsoportokra lebontva nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.

Fotó: 123RF
Forrás: Semmelweis Egyetem

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás