Csökkenhet a pedagógusok félelme: nem lesz többet földimogyorós, diós és szezámmagos étel a menzákon
A heves allergiás reakciókat is okozni képes élelmiszerek a közétkeztetésből lesznek hamarosan száműzve egy új rendeletmódosítással. Ezzel a döntéssel jelentős mértékben csökkenhet a pedagógusok szorongása, hiszen minimálisra csökken a veszélye egy esetleges anafilaxiás reakciónak a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban.
A Magyar Közlöny november 11-i számában jelent meg az az EMMI rendeletmódosítás, amely szerint több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben.
A módosítás szövege a következő:
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
Mindez azt jelenti, hogy a rendelet életbe lépésével, vagyis február 9-től
eltűnik az állami közoktatási intézmények menzájáról többek között a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kalács vagy a szezámos panírmorzsába forgatott rántott hús.
A fotó csak illusztráció, forrás: 123RF