Napi négy teáskanál hozzáadott cukor – javasolják a fogorvosok
A cukor nem az ellenségünk – mértékletes fogyasztása része az egészséges táplálkozásnak. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mekkora az a mennyiség, amely még nem ártalmas. Jelen írásunkban azokmondják el véleményüket, akik a legközelebbről tapasztalják meg káros hatását...
Fogorvos szakértők azt javasolják, hogy az édességekben, csokoládékban és szénsavas üdítőitalokban fellelhető hozzáadott cukor fogyasztását napi körülbelül 75 százalékkal, vagyis négy teáskanálnyira kellene csökkenteni.
Egy ilyen felső határ a kilenc teáskanálnyi cukrot tartalmazó hagyományos Coca-Cola kevesebb mint felének, illetve egy tál Kellogg’s Frosties gabonapehelynek felelne meg.
A modern fogkrémek és az ivóvíz fluoriddal történő dúsítása néhány országban és térségben a fogszuvasodás visszaszorulásához vezetett, ennek ellenére a szakértők szerint az Egyesült Királyságban a fogszuvasodás miatt szükséges kezelések még mindig 6-10 százalékát teszik ki a teljes egészségügyi kiadásoknak.
A most közzétett tanulmány társszerzője elmondta, hogy a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegségnek számít az Egyesült Királyságban, ahol a 12 éves gyermekek egyharmada szenved látható fogszuvasodásban.
„A hozzáadott cukor szinte minden élelmiszerbe bekerült már, és a cukor felhasználása a gyerekek megnyugtatására, szórakoztatására vagy jutalmazására bevett szokássá vált annak ellenére, hogy a cukornak legfeljebb időnként fogyasztott csemegének szabadna lennie. A kormánynak nem az élelmiszeripar érdekeit kellene néznie, hanem az emberekét, és azonnal lépéseket kellene tennie a cukorfogyasztás ügyében” – hívta fel a figyelmet Sheiham professzor.