Életmód

Jöjj el, napfény! – Tél végére kifogytunk a D-vitaminból

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésből. A gyógyszerellenesek szerint egyen mindenki pl. szardíniát, csukamájolajat, lazacot, gombát stb., így tudja majd a D-vitamin szükségletét fedezni – ezekből azonban hatalmas mennyiséget kéne enni naponta, tehát élelmiszerrel nem lehet bevinni a szükséges dózist.

A tél végi D-vitamin hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.

Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása.

tízszeresére emeleik a D-vitamin-ajánlást

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet.

Forrás

A D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is nő: a cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok stb. 2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint, és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést – nyilatkozta dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

csodagomba a brit boltokban

Egy brit vállalat öt évet töltött egy speciális gombafajta kifejlesztésével: az egyelőre Nagy-Britanniában kapható termék részben megoldást jelenthet a kevés napfény miatt D-vitamin hiányban szenvedő lakosság problémájára. Az Active Health nevű gomba a felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin bevitel 100 százalékát fedezi. Az íze állítólag pontosan ugyanolyan, mint a hagyományos gombáé, csakhogy a B5-vitamint is rejt a fáradtság leküzdésére, továbbá káliumot a vérnyomás normalizálására. A „csodagomba” 200 grammja 480 forintnak megfelelő összegbe kerül. (Medipress.hu)

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás