Életmód

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd a nap káros UV-sugarai ellen! – Nyári bőrvédő táplálkozás

Azt mindannyian tudjuk, hogy ha nyáron kimegyünk a strandra, akkor érdemes kerülnünk az alkoholt és a zsíros ételeket, mert a kánikulában ezek az ételek igen megterhelőek a szervezet számára. Talán azzal már kevesbé vagyunk tisztában, hogy ha narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, akkor megvédhetjük bőrünket a leégéstől, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik.
Nyitókép: 123RF

Nyáron a szervezet energiaigénye jelentősen lecsökken, ezért nagy melegben nem ajánlott a túlzottan nehéz, zsíros ételek fogyasztása. Napközben legjobb a saláta, a friss gyümölcs, esetleg a teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek vagy a müzli szelet, illetve nem terheli meg az emésztőrendszert a joghurt, a kefir vagy a sonkával, sajttal és zöldségekkel (paradicsommal, paprikával, uborkával) készített szendvics sem.

Szintén fontos, hogy este még nyaraláskor se együnk túl későn, és válasszunk inkább grillezett, párolt, nyárson sült halat, csirkehúst vagy zöldségeket és friss salátát – javasolják dietetikus szakemberek.

Bőrvédő táplálkozás nyáron

A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként együnk minél több:

  • sárgarépát
  • kaliforniai paprikát
  • paradicsomot
  • sütőtököt
  • sárgabarackot
  • sárga- és görögdinnyét
  • parajt
  • sóskát
  • brokkolit

Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis – a bennük lévő béta-karotin tartalom miatt – segítik a nap UV sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.

Miket együnk leégés után?

Ha pedig mégis leég a bőrük, fogyasszanak minél több:

tejet, tejterméket, májat, tojást és olajos halat, az ezekben lévő A-vitamin ugyanis segíti a bőr újraképződését és gyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekben lévő C-vitamin pedig a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez szükséges, így ezeket is mindenképp iktassuk be.

A napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képződő szabad gyökök semlegesítését emellett a növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lévő E-vitamin antioxidáns hatása is segítheti.

Miket igyunk nyáron?

Napozáskor a szervezet a fokozott verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszít. Ezeket legalább napi két, két és fél liternyi vízzel, ásványvízzel, higított natúr zöldség- és gyümölcslével, cukormentes teával vagy limonádéval érdemes pótolni. Az alkohol fogyasztását pedig – annak vízhajtó és fényérzékenyítő hatása miatt – ilyenkor kerülni kell.

Gyerekek kánikulai folyadékpótlása


Fotó: Getty Images

A szülők általában tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de előfordul, hogy túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy emiatt enni sem tud. Arra kell figyelni, hogy a gyerek kapja meg ugyanazt a táplálékot, mint más napokon – hiszen annak is a nagy része, 70-80 százaléka vizet tartalmaz -, és ezen felül legyen a plusz folyadék.

5 aranyszabály a kánikulai folyadékpótlásra – gyerekeknél

1. Nem elég csak vizet itatni a gyerekkel. A kánikulában is kínáljunk neki tejet, tápszert, gyümölcslevet, levest.
2. Ne vigyük túlzásba a folyadék kínálást. A túl sok ivás elveszi a gyerek étvágyát.
3. Gyereknek ne adjunk jéghidegre hűtött folyadékot.
4. A langyos italok, például tea - a verejtékezés miatt - ugyanúgy hűt.
5. Csak minőségi folyadékot adjunk babáknak, kisgyerekeknek.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás