"Nem mindegy, hogy valaki alultápláltan vagy túlsúlyosan fekszik-e be a kórházba"
Alultápláltság
Az alultápláltság negatív hatásaira kívánják ráirányítani a betegek, szakemberek, politikusok figyelmét világszerte november 11-15. között, az alultápláltság hetén. A magyar ONCA munkacsoport is csatlakozott a globális figyelemfelkeltő kampányhoz.
A cél, hogy minden érintett segítsen azon betegeknek, akiknek a rossz tápláltsági állapota súlyosbítja a helyzetét. Fontos lenne, hogy a rászoruló páciensek mindenhol a lehető legjobb táplálást kapják, ennek érdekében nagy szükség van arra is, hogy felhívjuk a figyelmet az alultápláltság kockázataira, valamint arra, hogy a megfelelő táplálkozás milyen nagy szerepet játszik a hatékony kezelésben.
Az alultápláltság veszélyezteti a gyógyulást
A betegséggel összefüggő alultápláltság becslések szerint csak Európában legalább 30 millió embert érint. A NutritionDay felmérés adatai azt mutatják, hogy kontinensünkön minden negyedik kórházba felvett beteg alultáplált vagy közel áll hozzá, ami növeli a szövődmények kockázatát és veszélyezteti a gyógyulásukat.
Még mindig nem tudatosult eléggé az emberekben, hogy az alultáplált betegek gyógyulási esélyei rosszabbak vagy a felépülés lassabban következik be. Az alultápláltság olyan állapot, ami minden más betegséget megnehezíthet, és a test minden szervét érinti. A vázizomzat elvesztése például nagyon gyakori, ami gyengeséget, mozgásképtelenséget, az önállóság elvesztését és rossz életminőséget okoz. Ez különösen az idős betegeknél jelent problémát. Ezenkívül az izomvesztés fertőzésekhez és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatához is vezet, illetve önmagában is végzetes szövődménnyé válhat"
– mondja Dr. Sahin Péter, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke.
A beteg általános állapota fontos
Sajnos nem csak a betegek nincsenek eléggé tisztában az alultápláltság veszélyeivel, hanem gyakran az egészségügyi szakemberek sem fordítanak rá elég figyelmet. Az európai orvosi képzési tervek 30 százaléka például nem tartalmaz semmilyen klinikai táplálással kapcsolatos oktatást.
“Pedig az egészségügyi ellátás sikere nem csak magán a beavatkozáson vagy a kezelésen múlik, hanem az egyén általános állapotán, aminek fontos része a tápláltsági állapot – mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. –
Nem mindegy, hogy valaki alultápláltan, vagy éppen túlsúlyosan fekszik-e be a kórházba.
Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne éhezzen
A megfelelő táplálásterápia bizonyítottan csökkenti a halálozást, a szövődmények kialakulását és rövidíti a kórházi tartózkodás idejét, egészség-gazdasági haszna is megkérdőjelezhetetlen. Éppen ezért lenne fontos, hogy mindenki hozzájusson a számára optimális táplálékhoz, ahogy erre egyébként az Európai Dietetikus Szövetség két évvel ezelőtti ún. Budapest Nyilatkozata is rámutat. Ez is azt hangsúlyozza, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálékhoz és ahhoz, hogy ne éhezzen.
A helyes táplálkozással ugyanis meg lehet előzni bizonyos betegségeket, illetve azok kockázatát, csökkenteni lehet a kórházi tartózkodás idejét, javítani lehet a klinikai eredményeket és a funkciókat, valamint az egészséggel kapcsolatos életminőséget. Mindez pedig csökkenti az egészségügyi kiadásokat is” – adott nyomatékot a
nemzetközi kezdeményezés jelentőségének az MDOSZ elnöke, amelyet az egészségügyi kormányzat is a támogatásáról biztosított.