Meggyes süti meggyel gazdagon megpakolva (recept)
Gasztro
Ki ne szeretné a meggyel gazdagon megpakolt süteményt? Az alábbi recept rafinériája, hogy az édes-fanyarkás meggytöltelék pudinggal készül, tehát nem klasszikus meggyes pite receptet mutatunk.
Meggyes süti (recept)
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- Fél csomag sütőpor
- 12 dkg cukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 1 evőkanál tejföl
- reszelt citromhéj
- opcionálisan két marék keksz vagy durvára darált dió
Hozzávalók töltelékhez:
- 7-8 dl meggylé
- 5 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliapuding
- Fahéj
- 70-80-100 dkg magozott meggy (mirelit meggy is teljesen jó)
Meggyes süti elkészítése
1. Először a pudingos krémet készítjük el. A trükk az, hogy a puding nem tejjel, hanem meggylével készül. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
2. Miután a puding kihűlt, belekeverjük a kimagozott meggyet. Ha mirelit meggyet használunk, akkor a mirelit gyümölcs prímán lehűti a krémünket.
3. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd két gombócot formázunk.
4. Az egyik gombócot lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk, és a tepsibe rendezgetjük. (Ujjal belenyomkodjuk).
5. Darált kekszet vagy darált diót szórhatunk rá, mert ez a réteg felszívja a meggyből csöpögő levet. (Ez is elmaradhat).
6. Az alsó nyers tésztán eloszlatjuk a kész pudingos meggyet.
7. Kinyújtjuk a második tésztagombócot. Ügyesen rárendezgetjük a pudingos krém tetejére. Megszurkáljuk villával, tojássárgájával bekenjük a tetejét.
8. Az összeállított tésztát 180 fokon 40-60 perc alatt készre sütjük. A sütési idő attól is függ, hogy nagyobb tepsiben lapos sütit, vagy kisebb tepsiben magasabb, vastagabb süteményt készítünk-e.
Jó étvágyat!
Fázisfotók
Mi rengeteg meggyel szeretjük.
A tésztából könnyedén két gombócot formázunk. Az egyik lesz a süti alja, a másik a teteje. A tésztákat felesleges pihentetni.
A nyers tészta akkor alakítható jól, ha kellően lisztezett felületen és lisztezett nyújtófával dolgozunk.
Mi 30x40 centiméteres tepsit használtunk, de más méretű tepsiben is tökéletes. Függ attól is, hogy laposabb vagy magasabb sütemény-e a cél.
A kekszet egy pillanat alatt meg tudjuk törni a nyújtófával.
A kész meggyes tölteléket ráöntjük az alsó (nyers) tésztalapra.
Ha rátekerjük a nyújtófára a nyers tésztalapot, akkor könnyebben tudjuk mozgatni, helyezgetni.
Az egész süteményt a másodszorra kinyújtott tésztalap zárja, amit végül tojássárgájával kenünk meg.
Akkor szeleteljük csak, ha véglegesen kihűlt.