Életmód

Medvehagyma: az ébredő természet ajándéka, így készíts belőle ízletes medvehagyma pesztót!

Zárjuk be a csodálatos medvehagyma karakteres ízét üvegekbe, hogy a növény rendkívüli gyógyhatását és kulináris élményét ne csak a medvehagymaszezon pár hetében, hanem év közben is élvezhessük. Ehhez mutatunk egy könnyen elkészíthető receptet. (Nyitókép: Getty Images)

Köztudott, hogy a csodanövénynek tartott medvehagyma kiválóan karban tartja az immunrendszerünket: kezeli a gyomorpanaszokat, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, segít a szervezet méregtelenítésben és kiválóan hat a krónikus fáradtság ellen – a népi gyógyászat több gyógyhatást tulajdonít neki, mint az illat- és ízanyagban hasonlatos fokhagymának.

Mivel csak csak rövid ideig élvezhetjük az ébredő természet ajándékát, érdemes belőle hosszú hónapokig, akár egy-két évig is elálló pesto-t készíteni.

Medvehagyma pesto recept

Hozzávalók:

  • 50 g friss medvehagyma
  • 25 g póréhagyma/újhagyma
  • 25 g pirított fenyőmag vagy mandula
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 25 g parmezán (el is hagyható)
  • friss bazsalikomlevél / oregánó / petrezselyemzöld / kakukkfű / őrölt bors
  • Himalaya só

Fotó: Freepik / Valeria Aksakova

Medvehagyma pesto készítése

A medvehagyma pesto elkészítése nem bonyolult művelet, egyszerűen csak össze kell turmixolni a durvára felaprított hozzávalókat, aminek az arányát saját magunk ízlése szerint alakíthatjuk.
Ha csak egyetlen, ám annál fontosabb tanácsot adhatunk, akkor az a következő lenne: mindenképpen éles késű és nagy teljesítményű turmixgéppel, illetve botturmix-szal álljunk neki a pesto készítésének.

Könnyebb lehet a turmixolás azáltal is, ha elsőként az olívaolajhoz adagoljuk hozzá fokozatosan a felaprított medvehagyma leveleket, és csak miután a két fő hozzávalót (az olajat és a medvehagymát) maradéktalanul összeismertettük egymással, utána adjuk hozzá a további hozzávalókat, és pürézzük át véglegesen.

A pesto palackozása még ennél is egyszerűbb: a darabosra vagy teljesen homogénre pürésített pesto-t kifogástalanul tiszta üvegekbe porciózzuk, amit nem kell hőkezelni, ugyanis ha elegendő olajat öntünk a zöld massza tetejére, az légmentesen fogja zárva tartani a finom erdei ízeket, és kiválóan tartósít.
Az elkészült, lezárt üvegeket hűvös, száraz helyen, felbontás után pedig mindenképpen hűtőben tároljuk.

Mire használhatjuk a medvehagyma pesto-t év közben?

Bármilyen félkész vagy kész ételbe is keverjük bele a pesto-t, annak nem csak új, izgalmas színe, hanem telt, új karaktere is lesz. Bátran próbálkozzunk, kísérletezzünk, keverjük bele különféle töltelékekbe, mártásokba – egyáltalán nem tudunk vele mellényúlni.
Mi ezeket az ételeket ajánljuk medvehagyma pesto-val megbolondítani:

  • krumplipüré
  • galuska
  • tócsni
  • fasírt golyók
  • töltött tojás tölteléke
  • fűszeres vaj
  • pirítós kenyérre kencének

A medvehagyma pesto felhasználásának variációja határtalan.
Küldd el a kedvenc medvehagymás recepted leírását és fotóját a szerkeszto@koloknet.hu email címre, hogy azt megoszthassuk a többi olvasónkkal is.


A Kölöknet csipetcsapata ilyen szorgalmasan gyűjtögette a medvehagymát. Tudj róla: törvényben meghatározott szedhető mennyiség 2 kilogramm/fő. Fotó: Kölöknet

Olvasónk küldte


Főtt burgonya medvehagyma pesztóval. Fotót küldte: Szabó Márti.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás