Életmód

Ezt a fűszert ma már többet használom, mint a fűszerpaprikát, ezért!

Gasztro

Egyáltalán nem túlzok, amikor azt állítom, hogy többet használom a kurkumát, mint a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszerét, a piros paprikát. Ennek egyszerű oka van, a kurkumának, más néven indiai sáfránynak olyan sok jótékony hatása ismert, hogy ebből a családomat sem szeretném kihagyni. (Kezdőfotó: 123RF).

Már nem emlékszem pontosan, hogy mikor került rá a radaromra a kurkuma, de azt tudom, hogy amióta csodákat olvastam róla, napi szinten használom. Szinte mindenre és mindenbe szórok belőle egy keveset porított formában: töltelékekbe, szendvicskrémbe, szószokba, de még a krumplipüréből, tócsniból, paprikás krumpliból, sőt a tojásrántottából sem hagyom ki!

Bátran használom zsíros kenyérre szórásnak, fasírtba, nokedli tésztába, lecsóba, az összes levesbe és főzelékbe, sajtos ételekhez. Sütőtökös, édesburgonyás, karottás fogásokból ki nem hagynám. Húslevesbe egyenesen kötelező! Nincs olyan sós jellegű étel, amibe bele ne illene. Lenyűgöző intenzív színén még a szemünk is megakad, merthogy a kurkumának nem az íze a jellegzetes, hanem az aranyló, élénk sárga színe, amivel egy ügyes háziasszony gasztronómiai varázslásra képes.


Fotó: 123RF

Arra kell csupán vigyázni, hogy kerüljük a túlzott adagolást, mert ha picit jobban meglódulna a kezünk a szórásnál (ugyan akkor sem lesz semmi bajunk,) de előfordulhat, hogy "mű sárga" végeredményt kapunk.


Fotó: 123RF

Kurkuma élettani hatása

Nézzük, hogy mi az, amiért én teljesen beleszerettem a kurkumába:

1# Hatóanyaga, a kurkumin mintegy "őrködik" az egészséges sejtek biokémiai folyamatai felett.

2# A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését.

3# Hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő. A bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladások esetén rendkívül hatékony.

A kurkuma vastagbél-, végbél- és mellrák ellenes hatására találtak bizonyítékot a University of Texas tudósai. A Clinical Cancer Research-ben megjelent kutatásban arról számolnak be, hogy a kurkumin blokkolja a daganat kifejlődését támogató fehérjét.

4# A kurkumin csökkenti az inzulinrezisztenciát, javítja a glukóz toleranciát és a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését.

5# Emellett hatékony méregtelenítő: ösztönzi az emésztőenzimek termelődését, védi a májat, felgyorsítja a káros anyagok távozását a szervezetből.

A WEBbeteg szakértői felhívják a figyelmet, hogy a szájon át bevitt kurkuminnak csak egy része szívódik fel, így a biológiai hasznosulása is korlátozott lehet. A rossz felszívódás azonban akár előnnyé is válhat, ha a bélcsatornában kifejtett helyi hatásra van szükségünk.

A kurkumin felszívódását javíthatja, ha a feketeborssal együtt fogyasztjuk

Ügyeljünk arra, hogy bors csípős ízéért felelős piperin egyes gyógyszerek lebontási folyamatait is módosíthatja.

Végezetül következzék egy kis telefonnal készült fotós bizonyíték, hogy mennyi fajta étel elkészítéséhez használom ezt a csodafűszert!



Forrás: webbeteg.hu, wikipedia, onlinekosar.hu, gyogynoveny-volgy.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Kölöknet hozzászólás

aláírás