Karácsonyi káposztaleves (recept) - Ha nem szereted a halászlét, akkor ezt készítsd!
Ha nem igazán kedveled a halászlevet, ellenben szereted a savanykás, füstölt-fűszeres ízvilágot, és az ünnepre valami különlegessel készülnél, akkor ez most a te recepted lesz!
Felvidéki családokban hagyomány, hogy karácsonykor az ünnepi vacsora első fogása a telt ízvilágú, tartalmas karácsonyi káposztaleves. Ahogy a pogácsa is ezerféle változatban készülhet, úgy az ünnepi káposztaleves is - ahány ház, annyi szokás e téren is. A hús tetszés szerint variálható: készülhet bárány- vagy borjúhúsból, illetve van, aki krumplit, gerslit vagy rizst is főz bele.
Az alábbiakban egy alapreceptet mutatunk.
Karácsonyi káposztaleves receptje
Hozzávalók:
- 1 kg savanyított káposzta (jó minőségű)
- 1 kg marhalapocka
- 0,5 kg füstölt csülök
- 200 g füstölt kolbász
- 2 ek sertészsír
- 2 db vöröshagyma
- 3 liter víz
- só
- bors / borskeverék
- babérlevél
- borsikafű
- fokhagyma
- köménymag
- 1 tk fűszerpaprika (jó minőségű)
- 50 g szárított gomba
- fehérbor (gomba áztatásához)
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Felaprított hagymát zsiradékon üvegesre pirítjuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott marhalapockát, és fehéredésig pirítjuk.
2. A "kifehéredett" húskockákat a tűzről lehúzva megsózzuk, megfűszerezzük, meghintjük fűszerpaprikával. (Teljesen hasonlóan készül, ahogy a pörköltet elindítjuk).
3. Vízzel vagy csontlével felengedjük, majd a füstölt árut beletéve, együtt főzzük körülbelül 30 percig. 30 perc után csak a füstölt húsokat emeljük ki, félretesszük. (A többit szorgalmasan tovább főzzük a füstölt húsok nélkül, de már a káposztával).
4. Beleöntjük az előzőleg a felvagdosott savanyított káposztát, a fehérborba beáztatott gombát (a bort nem szükséges), és a zúzott fokhagymát.
5. Miután készre főztük az ételt, visszahelyezzük a felkockázott füstölt csülköt és a füstölt kolbász, amivel újra összerottyantjuk az egészet.
6. Végezetül beállítjuk a sózást és a fűszerezést (ha kell, utánafűszerezünk). Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!
A receptet Elena olvasónknak köszönjük.
Fotó: Getty Images