Életmód

Karácsonyi káposztaleves (recept) - Ha nem szereted a halászlét, akkor ezt készítsd!

Ha nem igazán kedveled a halászlevet, ellenben szereted a savanykás, füstölt-fűszeres ízvilágot, és az ünnepre valami különlegessel készülnél, akkor ez most a te recepted lesz!

Felvidéki családokban hagyomány, hogy karácsonykor az ünnepi vacsora első fogása a telt ízvilágú, tartalmas karácsonyi káposztaleves. Ahogy a pogácsa is ezerféle változatban készülhet, úgy az ünnepi káposztaleves is - ahány ház, annyi szokás e téren is. A hús tetszés szerint variálható: készülhet bárány- vagy borjúhúsból, illetve van, aki krumplit, gerslit vagy rizst is főz bele.
Az alábbiakban egy alapreceptet mutatunk.

Karácsonyi káposztaleves receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyított káposzta (jó minőségű)
  • 1 kg marhalapocka
  • 0,5 kg füstölt csülök
  • 200 g füstölt kolbász
  • 2 ek sertészsír
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 liter víz
  • bors / borskeverék
  • babérlevél
  • borsikafű
  • fokhagyma
  • köménymag
  • 1 tk fűszerpaprika (jó minőségű)
  • 50 g szárított gomba
  • fehérbor (gomba áztatásához)
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Felaprított hagymát zsiradékon üvegesre pirítjuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott marhalapockát, és fehéredésig pirítjuk.

2. A "kifehéredett" húskockákat a tűzről lehúzva megsózzuk, megfűszerezzük, meghintjük fűszerpaprikával. (Teljesen hasonlóan készül, ahogy a pörköltet elindítjuk).

3. Vízzel vagy csontlével felengedjük, majd a füstölt árut beletéve, együtt főzzük körülbelül 30 percig. 30 perc után csak a füstölt húsokat emeljük ki, félretesszük. (A többit szorgalmasan tovább főzzük a füstölt húsok nélkül, de már a káposztával).

4. Beleöntjük az előzőleg a felvagdosott savanyított káposztát, a fehérborba beáztatott gombát (a bort nem szükséges), és a zúzott fokhagymát.

5. Miután készre főztük az ételt, visszahelyezzük a felkockázott füstölt csülköt és a füstölt kolbász, amivel újra összerottyantjuk az egészet.

6. Végezetül beállítjuk a sózást és a fűszerezést (ha kell, utánafűszerezünk). Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!
A receptet Elena olvasónknak köszönjük.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás