Avokádóval fogyni!? Miért ne? Ennyit kell enni belőle hetente!
Jó hír az avokádófanoknak, hogy ez a guszta, tápláló, több mint egészséges élelmiszer még a kalóriák megfékezésében is hatékonyan segít. Mennyit fogyasszunk az avokádóból, ha a fogyókúrát célozzuk meg?
Az avokádó már régóta meghódította a gasztronómia színterét, és a magyar fogyasztók körében is nagy népszerűségnek örvend. Ha igazán különleges reggelire vagy uzsonnára vágyunk, a végtelen ízvariációjú avokádós pirítós mindig pillanatok alatt elkészíthető. Az ovális, zöld gyümölcs nem csak szendvicsfeltétnek kiváló, hanem guacamole formájában vagy salátákban is nagyon népszerű.
Gyümölcs?! Igen, nem elírás. Az avokádó ugyanis a babérfélék családjába tartozik, és botanikai szempontból igenis bogyós gyümölcsnek számít.
Bár kétségtelenül magas a zsírtartalma, de ami jó hír, hogy telítetlen zsírsavakban gazdag. Azt sokat halljuk, hogy akkor teszünk jót egészségünkkel, ha odafigyelünk a zsírsavak arányára a táplálkozásunkban, illetve, ha előnyben részesítjük a telítetlen zsírsavakat. Az avokádó zsírtartalma pedig ilyen. Ahogy az amerikai Illinoisi Élelmiszerbiztonsági és Egészségügyi Intézet kutatói legutóbb felfedezték, az avokádó még a kalóriacsökkentésben is segíthet, és így támogatja az egészségtudatos fogyást. A tanulmányban a tudósok azt vizsgálták, hogy az avokádós reggeli hogyan befolyásolja az éhség- és jóllakottságérzetet túlsúlyos embereknél.
Hogyan csökkenti az avokádó a kalóriabevitelt?
A San Diegó-i Egyetem kutatócsoportja szintén az avokádó táplálkozásra gyakorolt hatására volt kíváncsi. A vizsgálatukban 72 család 231 tagja vett részt.
Hat hónapon keresztül a résztvevők egyik csoportja heti 3, a másik csoport heti 14 avokádót kapott. Mindezt kéthetente táplálkozási tanácsadás kísérte.
Az eredmény:
azok a családok, amelyek több avokádót ettek, kevésbé kívántak egészségtelen nassolni valókat és állati fehérjéket. Az avokádóban található egészséges zsírok és rostok miatt a jóllakottság érzése tovább tartott.
Bár jelentős súlycsökkenést nem jegyzetek fel, a heti 14 avokádót fogyasztó családok kalóriabevitele közel 30 százalékkal csökkent, és a vitamin- és ásványianyag-ellátás is javult.
A három avokádót fogyasztó családok kalóriabevitele is csökkent, bár csupán három százalékkal.
Csodadiéták nem léteznek
Ha a fogyást célozzuk meg, vagy általában csak egészségesebben szeretnénk táplálkozni, akkor az avokádó nem hiányozhat az étkezőasztalról. De tudjuk, hogy egyetlen élelmiszertől sem várhatunk csodát, sőt csodafogyókúrák sem léteznek. Jó az irány, ha a hizlaló nassolni valók helyett minél több zöldséget, gyümölcsöt, feldolgozatlan élelmiszert fogyasztunk. Az egészséges táplálkozás mellett a mozgás kulcsfontosságú, amit sajnos nem tudunk lespórolni, ha fogyásra vágyunk.
Fotó: 123RF