IskolaPedagógusIskolaportrék

Iskolai formaruha Hódmezővásárhelyen

Iskolai formaruhát hordanak a jövőben a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola két első és egy második osztályába járó diákok - a viselet bevezetését a szülők kezdeményezték.

A hódmezővásárhelyi általános iskolákban szülői kezdeményezésre merült fel a formaruha viseletének lehetősége. Az egyforma öltözet elfedi a társadalmi különbségeket, és erősíti az összetartozást a diákok körében - érveltek a szülők. A helyi önkormányzat a kezdeményezés mögé állt, és valamennyi általános iskolában egyeztetést indított a szülői munkaközösségekkel.

Tóthné Kecskeméti Katalin, a Varga Tamás Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az előző tanévben felmérést készítettek, ennek alapján a szülők és a diákok fele-fele arányban támogatták, illetve ellenezték a formaruha viselését - írja az MTI. Ezért úgy döntöttek, egy-egy osztályban csak akkor vezetik be az egységes ruházatot, ha valamennyi szülő hozzájárul. A leendő első osztályosok szülei számára rendezett májusi értekezleten meg is született az első ilyen döntés, amelyhez később a másodikosok is csatlakoztak.

A formaruhák tervezésére B. Kovács Emőke hódmezővásárhelyi festőművészt kérték föl, a viseletet pedig az önkormányzat által működtetett Hódfó Szociális Foglalkoztató készítette el. A művész és a vállalkozások támogatásának köszönhetően a napszövetből készült, osztályonként különböző színű, az egyik oldalán gombolható és elől két zsebbel ellátott formaruháért a szülőknek kétezer forintnál kevesebbet kellett fizetniük.

A gyerekek hétfőn kapták meg a formaruhát, amelyet örömmel és büszkén viselnek. Az egységes ruha a közösséghez tartozás érzését is erősíti bennük, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a zöld színű viseletet hordó csoport máris "béka osztálynak" nevezi magát - árulta el az igazgató.

2010 október 19. kölöknet

 
Kölöknet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 
2010 december 14.
Trilla
Olyan iskolába jártam, ahol szintén volt formaruha, mi csak ünnepekkor viseltük a mindennapokon egy elég gázos köpenyt hordtunk, azt nem szerettem. De a forma ruha, nagyon is csinos és kényelmes volt :D.
2010 október 27.
Judit
A formaruha nem tünteti el a különbségeket, de arra jó, hogy kiszámítható áron minden szülő elláthassa gyermekét az iskolában elfogadott színvonalú öltözékkel. Az öltözék uniformizálása csökkenti a külszín alapján való versengést a diákok (és szüleik) között. Amint a ruha színe, fazonja háttérbe szorul, jobban látszanak azok a tulajdonságok, amelyek talán értékesebbek: a tiszta, rendezett külső, a jólelkűség, a segítőkészség, az értelmesség, a szorgalom. Végülis ezek azok a tulajdonságok, amelyek épülését az iskolától és a közösségtől várnánk.
Az összetartozás érzése valójában nem az formaruhától jön, hanem attól, hogy a formaruhát viselők közösséget alkotnak, és ezt nyíltan vállalják. Mondjuk "büszkék" az osztályukra, iskolájukra, közös eredményeikre.
Nem tudom, mennyire ismert, Angliában, Japánban (és számos más országban is) a magániskolákban kötelező az egyenruha. Általában egy egész kollekciót kell megvásárolni: ünnepi és hétköznapi, valamint sport viseletet. Sokszor ez a viselet egészen egyszerű, ingből vagy blúzból, nagdrágból, szoknyából, blézerből, pullóverből álló kollekció. El lehet képzelni, hogy nem a legszegényebbek járnak magániskolába. De tény, hogy akik ilyen iskolákba járatják a gyermekeiket, sokszor éppen eléggé megküzdenek azért, hogy a magas tandíjat ki tudják fizetni, emellett örülnek, hogy legalább a ruházkodásban nem kell versenyezniük az igazán gazdagokkal. A magas tandíjat persze a színvonalas oktatásért fizetik, és azért, hogy az iskola tanítási órákon kívüli foglalkozásokat (ld. sport, művészeti és szakköri foglalkozások) is tudjon szervezni. A magániskola pontosan tudja, hogy ha a ruházkodásban elkezdődne a verseny, fenntartóik - a szülők - jelentős részét elveszítenék. A megániskolák mellett gyakran még használt ruha boltok is üzemelnek, ahol a ruhakollekció kinőtt darabjait el lehet adni, és olcsóbban be lehet szerezni hiányzó darabokat.
Egyetértek Verával, nem jó, ha a szülők anyagi viszonyaikkal hivalkodnak gyermekeiken keresztül. Ebben pedig segítség lehet a jól kitalált "formaruha-összeesküvés" szülők, tanárok és diákok között.
2010 október 26.
Anyus1965
Szerintem jó ötlet valamiféle egységes öltözet vagy szín egy közösségben, de nem köpeny vagy matrózblúz, hanem a mai gyerekek elvárásainak megfelelő szoknya/nadrág meg ing... De tény, hogy manapság már én sem tudok hinni abban, hogy hatásos lehetne, aki ki akar tűnni, az ki fog, egyenruha ide vagy oda.
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás