Guide

 

Kölöknet-óvodakereső


Kik vagyunk?

A Kölöknet szülői közösségi portál kis és nagyobbacska kisgyermekes gyermekek szülőknek einek nyújt szakmailag megalapozott, de egyben érdekes információkat, tanácsokat. Jelszavunk, hogy jó szülőnek lenni és ehhez próbálunk olyan fórumot nyújtani, ahol a szülők egymással, szakértőinkkel és a pedagógusokkal meg tudják beszélni ügyes-bajos dolgaikat.

Miért fontos az óvoda?

A kisgyermekkor nagyon fontos, egész életre meghatározó. A PISA vizsgálat eredményei ia azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol többet költenek iskola előtti nevelésre, és ahol többen járnak óvodába, ott jobbak az eredmények. A koragyermekkori intézmények, szerveződések (bölcsőde, óvoda, családi napközi, játszóház) tehát egyre fontosabb terepei a gyereknevelésnek. 2014 szeptemberétől pedig a törvényi előírások szerint az óvodai beiskolázás három éves kortól kötelezővé válik.

Mit nyújt az óvodakereső a szülőknek

Az óvoda Magyarországon egy nagy hagyománnyal és gazdag pedagógiai tartalommal rendelkező intézmény. Egyszerre lát el óvó-védő, érzelmi-szociális és nevelő-személyiségfejlesztő szerepet. De ahogyan a gyerekek, úgy az óvodák világa is igen színes, mindegyiknek külön arca van. A Kölöknet-óvodakereső abban próbál segíteni, hogy a gyerekek és az óvodák minél harmonikusabban találjanak egymásra. Olyan információkat nyújt az óvodakereső, amelyek fontosak lehetnek az óvodaválasztásnál, mint például a zöld terület nagysága, a csoportlétszám, a pedagógiai program. De ugyanígy fontos lehet, hogy milyen messze van a lakóhelytől az intézmény, vagy hogy el tud-e látni olyan speciális igényeket, mint a cukorbeteg, vagy allergiás gyerekek étkeztetése, vagy sérült gyermekek fejlesztése. Az óvodakereső bizonyos alapadatokat illetően már most is teljeskörűen szolgáltat információkat, de reményeink szerint az óvodák aktív közreműködésével az óvodakereső a tények egyre gazdagabb tárházává válhat..

Hogyan lehet használni az óvodakeresőt?

A Kölöknet óvodakereső ingyenes szolgáltatás mind a szülők, mind az óvodák részére. A Kölöknet szakértői fontosnak tartják, hogy a koragyermekkor megkapja azt a figyelmet, amit megérdemel. Az óvodákat egységesen bemutató, gazdag interaktív felület segíthet e cél elérésében.

Miért más, mint egy sima intézménykereső?

A Kölöknet-óvodakeresőbe nem pusztán óvodák címét lehet lekeresni, de

 • mód van bizonyos szempontok szerinti leválogatásra (mint például a lakóhelytől való távolság, vagy óvodai programok, vagy fenntartó alapján)

 • minden óvodára közöl alapadatokat, amelynek forrása a KIR statisztikai adatbázis, mely tényadatokat tartalmaz Magyarországon működő minden óvodáról.

 • az óvodák maguk is nyújthatnak információkat, így lehetőség van az óvoda rövid bemutatására, képek felrakására, a pedagógiai program és egyéb specialitás bemutatására. Így a szülők naprakész, egyedi információkat kapnak. Ezek az adatok folyamatosan bővülnek. Az, hogy milyen gyorsan telítődik meg hasznos információkkal a felület, elsősorban az óvodák óvodavezetők odafigyelésétől aktivitásától függ.

 • egyszerű és átlátható szerkezetben, jól strukturáltan mutatja be az óvodákról szóló legfontosabb információkat

 • az oldalon lehetőség van további tájékozódásra a Kölöknet gazdag cikkgyűjteménye alapján

 • bizonyos problémák esetén a szülők fordulhatnak a Kölöknet szakértőihez, akik közt óvodaszakértő is van

 • a szülők kommentelhetik az óvodákat, ezzel fontos információkat nyújtva a hasonló cipőben járó szülőtársaknak.

Mit nyújt az óvodakereső a szakmának?

Nemcsak a szülőknek, de az óvodáknak is szeretnénk hasznos információkkal, szolgáltatásokkal szolgálni. A Kölöknet óvodakereső attól lesz igazán működőképes, ha a hivatalos statisztikákon túl az óvodák képekkel, személyes információkkal be tudják mutatni egyedi és gazdag világukat. Ehhez nyújt a Kölöknet óvodakereső egy olyan felületet és szakmai hátteret, ahol az óvodákkal együttműködve tudjuk ezt a célt szolgálni. Az óvodavezető/ az óvodapedagógus óvodák

 • az admin felületre beregisztrálva egyedi információkat tudnak jól szerkesztett és egységes formában a szülőkhöz eljuttatni

 • a Kölöknet szakértőkkel kommunikálva lehetőség van a felület folyamatos fejlesztésére

 • a szülők által beírt moderált kommentek fontos visszajelzést adhatnak az óvodáknak

 • az óvodák pedagógusok, vezetők könnyebben megismerhetik a más, hasonló programmal működő óvodákat és igény szerint a felületen kialakítható egy olyan fórum felület, ami lehetőséget ad az óvodák közti hálózatok kialakítására, szakmai eszmecserére

 • az évről évre remélhetőleg bővülő adatbázis lehetőséget ad arra, hogy különböző szempontok szerint elemzések készülhessenek, így gazdagítva az óvodakutatásokat