ÉletmódGasztroReceptek

Sünitorta receptje – Látványos csokoládétorta gyerekeknek szülinapra, gyerekzsúrra, ünnepi alkalmakra!

Ízletes sünitorta, amit imádni fog a gyerek! A látványos sünitorta csokoládékrémmel töltött. Tejmentes, gluténmentes változatban is elkészíthető. Ünnepi alkalmakra, szülinapokra, gyerekzsúrra vagy különleges családi eseményekre ajánljuk!

Az alábbi sünitorta receptet Király Andrea két gyerekes anyuka olvasónk küldte be nekünk, aki Beni kisfia 3. szülinapjára készítette el az ünnepi desszertet. - Többféle sünitorta receptbe botlottam bele az interneten, amiből végül kialakítottam a saját változatomat, ráadásul nekem ügyelnem kellett arra, hogy a szülinapi tortánk mindenképpen mentes finomság legyen – írta.

A torta formája már önmagában is kedves látvány, ami a kisgyerekeket egészen lázba tudja hozni. A lenti recept különlegessége, hogy tejmentes és gluténmentes változatban készült, és mint azt a lenti fotók is bizonyítják, remekül sikerült.

A sünitorta elkészítéséhez 2 darab kör alakú kinyitható tortaformára lesz szükséges. Egy 21 cm átmérőjű tortaformában elkészült finom piskótából lesz a süni törzse, és egy kisebb, 17 cm-es tortaforma adja ki a süni fejét. A piskótatészta felét a 21 cm-es, a másik felét pedig a 17 cm-es tortaformában kell kisütni.

 



Gluténmentes piskóta – hozzávalók:


•6 tojás
•6 evőkanál cukor
•6 evőkanál rizsliszt
•1 evőkanál burgonyakeményítő
•1 citrom héja
•csipet só

Piskóta elkészítése:
Válasszuk ketté a tojásokat. A sárgáját alaposan keverjük ki a cukorral, és reszeljünk bele egy kevés citromhéjat. Dolgozzuk hozzá az átszitált lisztet és a keményítőt. Azért jó, ha átszitáljuk a lisztet, mert ettől lazább, szellősseb lesz a tészta. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a csipet sót nagyon óvatosan, a piskótamasszához forgatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba).


Csokoládékrém - hozzávalók:


•4 tojás
•20 dkg cukor
•2 evőkanál jó minőségű kakaópor vagy karobpor
•20 dkg minőségi étcsokoládé
•25 dkg kókuszzsír vagy kókuszvaj

 

Tüskéhez – hozzávalók:


•csokis cornflakes
•csokigolyó

Csokikrém elkészítése:
1. A tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot hidegen csomómentesre keverjük.

2. Gőzfürdőt készítünk: egy olyan lábost, amire jól passzol a keverőtál 1/3-ig töltünk vízzel, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük. Közben a csokoládét kisebb kockákra törjük.

3. Ha elég meleg a víz, rátesszük a gőzfürdőre a fémkeverőtálat, és kis lángon folyamatosan kevergetjük a krémet. Fontos a folyamatos kevergetés, mert ha otthagyjuk a tojást, akkor ki fog csapódni, és édes rántotta lesz belőle, nem pedig csokoládékrém. Addig kell gőz fölött hevíteni a krémet, amíg sűrűsödni nem kezd.

4.Ha elértük a kívánt sűrűséget, beleszórjuk az étcsokoládé-kockákat és a gőz felett tovább kevergetjük 2-3 percig. Ha kész, félre rakjuk hűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön a főzött krém, és azonos hőmérsékletű legyen a kókuszzsírral.

5.Végül a kókuszzsírba kanalanként belekeverjük a tojásos-csokis főzött krémet. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adunk hozzá még cukrot.

Ez a csokikrém mennyiség elegendő a sünitorta megtöltésére és bevonására. A piskóta megtöltésénél ügyeljünk arra, hogy bőven jusson bele krém.


A süniforma kialakítása

1. Mind a 2 piskótaformát vízszintesen 3 részre vágjuk úgy, hogy 2 réteg csokikrém kerüljön majd a tortába.


2. A kisebbik körből kimetszünk egy háromszögformát a süni fejének, és a rövidebb oldalát ívesre vágjuk. Az ív olyan legyen, hogy az majd jól illeszkedjen a 21 cm-es kör piskótánk ívéhez.


3. A kisebbik kör maradék piskótáját ne dobjuk ki! Ebből még ki lehet pótolni a réseket, hogy szebb legyen az fej-törzs illesztés, vagy a 21 cm-es kör torta tetejére is kerülhet belőle, hogy még domborúbb legyen a süni háta.


4. Ha kialakult a süni formája, óvatosan megtöltjük csokikrémmel, és a tetejét is bőven bevonjuk a krémmel.


5. A süni tüskéihez csokis corn flakes-t használunk, a szeme, orra készülhet csokigolyóból, Smarties-ból (vigyázat, nem tejmentes), vagy akár színezett fondantból is. Díszítésnek megszínezzük sárga és piros ételszínezékkel (például Dr Oetker-rel) a fondantot, és kis almát, körtét és falevelet formázunk belőle.

 

2017 december 02. .

 
Címkék: receptek

Kölöknet hozzászólás

aláírás