ÉletmódGasztroétkezés

Mit együnk migrén ellen?

Melegfrontok idején sokak életét keserítheti meg az akár napokig is elhúzódó migrén. A panaszok ellen sokat tehetünk, ha a tányérunkra kerülő ételeket helyesen válogatjuk össze. Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére.

A nyári forróság mellett a migrénes fejfájás kiváltó oka lehet a fáradtság is. Nem ritka az sem, hogy a migrénre hajlamos személyeknél a tünetek épp a mindennapi rutinból kiszakadva, a szabadság ideje alatt jelentkeznek. A kínzó panaszok elsősorban a hölgyek életét nehezítik meg, a fejfájás ezen típusa ugyanis gyakran jelentkezik a menstruációs ciklus, vagy hormonális változások hatására is.

A migrénes fejfájást jellegzetes tünetei alapján könnyű felismerni. Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában. A fájdalom fizikai aktivitás hatására fokozódik, gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység. A panaszok kezelésére a legjobb gyógyír, ha a betegek a fájdalom megszűnéséig csendes, elsötétített, hűvös szobában tartózkodnak. De mit tegyünk, ha a nyaralás idejét mégsem ehhez hasonló környezetben szeretnénk eltölteni?

Gyógyszerek és életmód változtatás

A migrén korszerű orvostechnikai eszközök segítségével vizsgálható. A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben rendszerint neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is. A betegek számára ezután rendszerint megelőzésre és a rohamok esetén alkalmazandó, specifikusan migrén ellenes gyógyszerek kerülnek felírásra.

A migrénes panaszok kezelésében bizonyos esetekben a relaxációs technikák, a rendszeres fizikai aktivitás, elegendő alvás és megfelelő étkezés is segíthet.

Egyénre szabott étkezések

A migrént kiváltó ételek kapcsán a legtöbben a csokoládéra, sajtra és alkoholos italokra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a felsoroltak elkerülése mindenki számára megoldást jelent - hívja fel a figyelmet dr. Babai László, prevenciós szakértő. Több kutatás is rávilágított már a táplálkozás és a migrénes panaszok közti összefüggésre, a Genesis Diagnostics: IgG Food Intolerance Case Studies kiadványában pedig a fejfájás és az ételintolerancia kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Vizsgálataik alapján ugyanis az ún. immunmodulált ételintolerancia adhat magyarázatot arra kérdésre, hogy egyéntől függően, milyen ételek fogyasztása okozhat rohamokat. A közölt kutatásban egy évek óta fejfájásos panaszokkal küzdő hölgyet is vizsgáltak, akinél az addigi eredmények alapján a tüneteket a gyermeke születését követő hormonális változásoknak tulajdonították. A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy panaszait valójában a búza, tehén- és szójatej fogyasztása okozta. A felvetést igazolta, hogy a felsorolt összetevőket tartalmazó ételeket elhagyva a hölgy panaszai napokon belül enyhültek, majd végül teljesen megszűntek. Az eredmények felhívják a figyelmet, hogy itt sem a „klasszikus tiltólistás” ételek kerülése hozott javulást. Általánosítás helyett célszerű tehát utána járnunk, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodnunk annak érdekében, hogy a panaszokat eredményesen kezelhessük.

Forrás: Orvostkeresek.hu

2010 július 30.

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2010 augusztus 10.
Manguszta
Járjunk utána. Na igen. Nekem neurológus főorvos csak annyit bírt mondani, hogy de jó magának, hogy csak évente kétszer van migrénje. Csináltatott egy CT-t, ami semmit nem mutatott, de nem vette a fáradságot elküldeni MR-re, és sem szemészeti, sem másmilyen vizsgálatról nem ejtett egy darab szót se. Felírt viszont egy csillapító-valamit, ami teratogén hatású (tehát babatervezés időszakában felejtsük el...). Ott vagyok, ahol a part szakad. Emiatt, nem bízom az ilyen fellengzős szövegekben, hogy "forduljunk orvoshoz" - honnan tudjam, hogy tényleg odafigyel, tényleg jól csinálja-e... Maradok a bevált dolgoknál, amit kínkeservesen saját káromon tanultam meg: fehérbor egyáltalán nem, vörösbor+sajt tilos, sajt+csoki ugyanaznap tilos, vörösbor+csoki tilos. Fokozottan érvényes mindez az ovulációs időszakban!

És, amit a cikk nem említ: a TÚLALVÁS (bármilyen kellemes is) is előhozhatja a migrént!
Kölöknet hozzászólás
aláírás